Dietní postupy u hemodialyzovaných pacientů

Číslo: 6 / 2013 (Obsah)
Rubrika: Farmakoterapeutické postupy
Autoři: Bc. Miroslava Matějková, DiS.
Autoři - působiště: Oddělení nutričních terapeutů, detašované pracoviště Klinika nefrologie, VFN v Praze a 1. LF UK
Klíčová slova: chronické selhání ledvin, hemodialýza, příjem energie, příjem bílkovin, nutriční terapeut

Souhrn

Správná a kvalitní výživa je velmi důležitou součástí léčebného plánu u každého hemodialyzovaného pacienta. Optimálně sestavený jídelní lístek přispívá k udržení celkového zdraví a duševní pohody pacienta, proto je nezbytná trpělivá edukace nutričního terapeuta. Největším rizikem u hemodialyzovaných pacientů je malnutrice. Zvýšený příjem bílkovin je nezbytně nutný, jelikož dialýza odstraňuje ve zvýšené míře bílkoviny z těla. Mnoho lidí jen těžko dohání ztrátu proteinů, protože je stravou nedoplňují adekvátně.

Celý článek je dostupný jen pro předplatitele časopisu


Přihlášení

 

Předplatné

Více o předplatném

 
 
 
Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?
Jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili jsem osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou vydávat léčivé přípravky.

Potvrzuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník
dle zákona č. 40/1995 Sb.
Potvrzuji, že jsem se seznámil/a s riziky, jimž se jiná osoba než odborník vystavuje, vstoupí-li na stránky určené pro odborníky