Modifikovaná středomořská dieta a délka života: studie EPIC

Číslo: 3 / 2005 (Obsah)
Rubrika: Klinické studie / Klinické studie s komentářem
Obor: Diabetologie, Vnitřní lékařství

Souhrn

Hlavním cílem této prospektivní, kohortové studie bylo objasnit vliv středomořské stravy, v níž byly zaměněny nasycené mastné kyseliny za nenasycené, na očekávanou délku života.

Hlavním cílem této prospektivní, kohortové studie bylo objasnit vliv středomořské stravy, v níž byly zaměněny nasycené mastné kyseliny za nenasycené, na očekávanou délku života. Na souboru 74 607 obyvatel byl pozorován pokles úmrtnosti o 7 % (1–12 %) v devíti sledovaných evropských státech. Uvedená studie nejen že potvrzuje užitečnost konzumace potravin s vyšším zastoupením nenasycených mastných kyselin obecně, ale především dokládá tento přínos na velkém vzorku evropské populace.

Celý článek je dostupný jen pro předplatitele časopisu


Přihlášení

 

Předplatné

Více o předplatném

 
 
 
Jste odborný pracovník ve zdravotnictví?
Jsem odborníkem ve smyslu §2a Zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy, ve znění pozdějších předpisů, čili jsem osobou oprávněnou předepisovat léčivé přípravky nebo osobou vydávat léčivé přípravky.

Potvrzuji, že jsem se seznámil/a s definicí odborník
dle zákona č. 40/1995 Sb.
Potvrzuji, že jsem se seznámil/a s riziky, jimž se jiná osoba než odborník vystavuje, vstoupí-li na stránky určené pro odborníky